Pers

RefugeesWelcome in het Europees Parlement

Brugge,, 12/10/2016

Van 10 tot 12 oktober 2016 volgde ik de voetsporen van Europees Parlementslid Roberta Metsola in Brussel.

Thank you @RobertaMetsola and your wonderful assistants for the @Europarl_EN experience #eukht2016

Als parlementariër voor Malta is zij één van de kritische stemmen in dat halfrond wat betreft het Europese migratiebeleid. Samen met de Italiaanse Cécile Kashetu Kyenge hamert zij bijvoorbeeld op een broodnodige hervorming van het Dublin-systeem en de Europese migratiepolitiek.

Voor mij was dit natuurlijk de uitgelezen kans om ervaringen uit de praktijk uit te wisselen met een beleidsmaker.

Deze kans werd mij geboden in het kader van de JCI European Know-How Transfer. Samen met verschillende JCI-leden uit gans Europa kregen we er de kans om hun ervaringen uit te wisselen met evenveel parlementariërs. 

 Gedurende de drie dagen heb ik heel wat interessante commissies bijgewoond over onder meer de uitzichtloze situatie in Libië, mensenrechten in Turkije en de toekomst van het Schengenakkoord.

  •  #Libya cost 4 liberation by armed forces was high: 5000 deaths Now #chaos How to get out of deadlock? Building new state: how? #eukht2016
  • Ambassador Lastschenko : #migration is 1) not a new phenomenon 2) essential 4 #EU 3) a phenomenon which will stay! #JustAct #eukht2016
  • Natacha Kazatchkine: focus on returning people = short sighted Look @ long term positive solutions @EuParlement #refugeeswelcome #eukht2016
  • Current Dublin system did not manage the trust of asylum seekers @CeciliaWikstrom #WithRefugees @EuParlement
  • Voting @Europarl_EN #eukht2016

 

Ook is er een grote toename van het aantal erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden. Aan het werk gaan is een essentieel element in het integratietraject van deze personen. Dit traject brengt niet alleen uitdagingen mee voor de nieuwkomers, maar ook voor hun (toekomstige) werkgevers. Een leidraad om deze gelegenheid te benutten om zich als werkgever te verrijken met nieuwe inzichten is dan ook opportuun.

Panel discussion #IntegrateRefugeesIntoLabourMarket @freek_smets @antonsabbe @laurentaujean @ElzeWoudstra @JCIEUKHT
Leidraad voor #werkgever #IntegrateRefugeesIntoLabourMarket @EUKHT2016 @UNIZOvzw @AntonSabbe https://www.febelfin.be/nl/praktische-leidraad-voor-werkgevers-over-het-tewerkstellen-en-opleiden-van-vluchtelingen …


Als sluitstuk van dit project hebben wij vanuit JCI Europe een zeer concrete resolutie ingediend, waarin we voluit de kaart trekken voor een goede integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Een fragment hieruit:

“Integration of refugees in the European labor market” 

In 2015, more than four of five (83%) of the first time asylum-seekers in the EU-28 were younger than years old. Asylum-seekers represent an important segment of the European labor market. However, a refugee in Europe has to wait on average six and a half months until he or she can start a job. In the past, refugees found it particularly difficult to enter the local labor market and their time to entry generally lagged well behind those of other migrant groups. On average, it took between five and six years to integrate more than half of the recognized refugees into the workplace within the EU. Therefore, we must act now!

Als JCI Europe hebben we er voluit voor gekozen om van de verhoogde instroom van vluchtelingen naar de Europese unie een positief verhaal te maken en de veelal jonge vluchtelingen een reële kans te bieden om een constructieve kracht te vormen in de samenleving.

#JCI Resolution on #IntegrateRefugeesIntoTheLabourMarket @JCIEUKHT @Europarl_EN @Febelfin @UNIZOvzw #werkgever @belgiumbe

Deze ‘can-do’- mentaliteit die zelfbewust ondernemerschap en sociale bewogenheid met elkaar wil verzoenen, is meteen ook de reden waarom ik al jarenlang trots en actief lid ben van deze organisatie.

Het was een ontzettend boeiende week. Al ben ik toch vooral blij, dat ik na deze aaneenschakeling van hoorzittingen opnieuw aan de slag kan met mijn cliënten, zodat ik zelf opnieuw het verschil kan maken.

Sylvie Micholt